Päätoimituksen tervehdys
Rattoradion päätoimitus on päivittynyt taas uusiin naamoihin. Tänä vuonna puikoissa häärivät yliopisto-opiskelijat Sumu Posio sekä Topi Suviaro. Lue alta heidän esittelynsä ja kokemukset päätoimituksen tehtävistä.


---


S: Terve!


Olen Sumu Posio, viidennen vuoden kirjallisuudenopiskelija, ainejärjestöaktiivi sekä yleispätevä höpönassu Rattoradion hallituksesta. Olen vuodesta 2016 asti ollut straight outta Kaijonharju, mutta kotikaupunkini sijaitsee Rovaniemellä. Tämän saattaa välillä radioaalloilla kuulla murteesta ja tietyistä sanavalinnoista. Lasse onkin onneksi jo etukäteen normalisoinut pohjoisemman alavireen, jonne sujahdan mukavasti sekaan. Oman osani hallituksen kiintiöhumanistina pyrin tekemään lempeästi kulttuurisia viitteitä kaivellen ja ympäriinsä filosofoiden. Muissa hallitustoimissa toimin tänä vuonna graafikkona sekä viestinnän apukätenä.


Lapsena ja nuorena kuuntelin paljon radiota. Lempparini oli YleX, jonka lähetystä seurasin netistä oikeastaan vain toimittajien vuoksi; kuumimmat listahitit ja Pitbull-sämpläykset raivokkaasti skippasin väsyneen punkteinin harjaantuneisuudella. Vanhempana olen sukeltanut podcastien maailmaan, ja minua ilahduttaakin suosio, johon jokapojan puheohjelmat ovat nousseet. Rattoradioon lähdin 2018 tekemään vappuista aamuohjelmaa ystäväni kanssa. Parin vuoden vaihdossa käymisen, opiskeluihin keskittysmistauon ja pitkällisen pohdinnan ja maanittelun jälkeen lähdin mukaan paitsi radioon, myös hallitustoimintaan. Toivon päätoimittajakokemuksen opettavan minua toimitustyön eri puolista ja tehokkaasta organisoinnista. Tähän mennessä olen joutunut työntämään nokkani myös täysin vieraaseen tekniikan ja koodauksen maailmaan. Vapun päättyessä toivon olevani ainakin jonkin sortin HTML- ja Excel-velho.


---T: Helou, Topi täällä!

Multa on kysytty joskus, että mitä matemaatikko tekee radiossa? Olen miettinyt vastausta ja tullut siihen lopputulemaan, että ehkä itselleni ominaisen pohdiskelun vastapainoksi kaipaan suoran lähetyksen tuomaa spontaaniuden ja aikataulun välistä tasapainoilua eli ns. vaaran tuntua.


Olen päätynyt Rattoradioon akisirkesalo-tekniikalla eli annoin ensin pikkusormen muutama vuosi sitten ja Ratto vei koko käden, koska löysin itseni pari vuotta myöhemmin taustaorganisaatiosta hääräämästä. Tänä vuonna olen hallituksessa mainosvastaavana ja lisäksi päätoimituksessa. Jos menneitä vuosia alkaa muistelemaan, niin waput ja lähetykset ja tapaukset ja sattumukset sekoittuvat helposti keskenään. Varmoja muistikuvia on siitä, että joka kevät on ollut helkkarin hauskaa ja todella antoisaa tehdä maailman parasta oululaista wappuradiota. Joka vuosi hoetaan itsellemme ja toisillemme, että "oispa jo wappu, oispa jo radio" ja kärsitään toukokuun ekana päivänä (lue: toukokuun ensimmäinen viikko) radiokrapulasta, kun rakas radiomme siltä wapulta hiljenee ja sammuu. Päätoimittajavuodelta odotan uusia oppeja radiotoiminnan johtamisesta, aikataulujen organisoinnista sekä tiimityöskentelystä.


Radiossa minua viehättää se, että vaikka lähetys on suoraa niin studiossa on tietynlainen rento feng shui. Saa tavallaan olla rauhassa, mutta kuitenkin tehdä livenä lähetystä ulos. Sen verran rauhassa, että unohdan joka vuosi näköradion kameroiden olemassaolon ja saan toistuvasti palautetta esimerkiksi ilmarumpujen soitosta. Eiköhän sama tule toistumaan tänäkin vuonna, joten lupaan tarjoilla näköradiossa takuumureaa oululaista wappuradioilmarummutusta. Siviilielämässä (sellainen kuuluu ihmisellä kuulemma olla) viehätyn urheilusta, tarttuvista ihanan purkkaisista poppikertseistä ja metallimusiikin raa’asta päällekaadettavasta energiasta.


---


Pirteää wapun odotusta toivottavat

Sumu ja Topi

11.2.2021.